تعرفههای آمریکا سرعتبخش نوآوری در صنعت نیمهرسانای چین
در حالیکه پیامدهای گسترده اقتصادی سیاستهای تعرفهای آمریکا همچنان نامشخص است، اما به باور تحلیلگران صنعت نیمهرسانای چین در درازمدت، به ویژه در بخشهای بالادستی مانند تجهیزات و قطعات تراشه، با وجود اختلالات کوتاهمدت، قادر است قویتر ظاهر شود.
آنها با اشاره به پیشرفت مداوم چین در زمینه تراشههای گوشیهای هوشمند، هوش مصنوعی و خودرو، بیان کردند که تعرفههای قلدرمآبانه واشنگتن و تشدید محدودیتها بر روی تراشهها، به شرکتهای چینی انگیزه میدهد تا تحقیقات و توسعه را افزایش دهند و برای دستیابی به پیشرفتهای فنی و حتی ایجاد زنجیرههای تامین نیمهرسانا مستقل از فناوریهای ایالات متحده تلاش بیشتری کنند.
«جک گلد» تحلیلگر ارشد شرکت مشاورهای «جی.گلد اسوشیتس»، گفت: آنچه در حال حاضر رخ میدهد این است که دولت آمریکا در حال تقدیم یک پیروزی بزرگ به چین است، درست زمانی که چین در حال توسعه صنعت تراشههای خود است.
وی اضافه کرد: زمانی که شرکتهای چینی به رقابتپذیری برسند، تراشههای خود را در سطح جهانی عرضه خواهند کرد و مردم دنیا هم از آنها خریداری میکنند.
این اظهارات پس از آن مطرح شد که شرکتهای تراشهسازی آمریکایی «انویدیا» و «ای ام دی» اعلام کردند باید دستورالعملهای جدید صدور مجوز ایالات متحده برای نیمهرساناهایی که به چین صادر میکنند را رعایت کنند.
طبق گزارشهای ارائه شده به کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) شرکت انویدیا پیشبینی میکند که این مقررات جدید موجب زیانی معادل ۵.۵ میلیارد دلار خواهد شد، در حالی که شرکت ای ام دی برآورد میکند این قوانین میتوانند تا ۸۰۰ میلیون دلار از درآمدهای آن بکاند.
«جنسن هوانگ» مدیرعامل انویدیا نیز طی سفر هفته گذشته خود به پکن به اثرات منفی تجاری چشمگیری ناشی از کنترلهای شدید صادراتی تراشههای آمریکا اذعان کرد.
شرکتهای فناوری چینی در سایه محدودیتهای صادراتی ایالات متحده بر روی تراشههای انویدیا، در حال گسترش همکاریهای خود با «شرکت فناوریهای هواوی» هستند تا از تراشههای هوش مصنوعی این شرکت برای آموزش مدلهای زبان بزرگ استفاده کنند.
شرکت «آیفلایتک» بهعنوان مثال، روز یکشنبه اعلام کرد که مدل استدلال عمیق انحصاری «اسپارک ایکس-۱» آن، تنها مدل زبانی بزرگ در صنعت است که بهطور کامل بر زیرساختهای محاسباتی داخلی چین آموزش داده شده است.
این شرکت اعلام کرد که در حال همکاری با تیم تحقیقاتی تراشههای هوش مصنوعی هواوی است تا راهحلهای محاسباتی بومی پیشرفتهتری برای آموزش هوش مصنوعی توسعه دهد. آیفلایتک تاکید کرد که مدل اسپارک ایکس-۱ پیشرفتهای چشمگیری در طیف گستردهای از وظایف هوش مصنوعی نشان میدهد، از جمله ریاضیات، کدنویسی، استدلال منطقی، تولید متن، درک زبان و پرسش و پاسخ مبتنی بر دانش.
شرکت تحقیقاتی نیمهرسانا «آیسیوایز» در گزارشی اعلام کرد که تعرفههای واشنگتن میتواند انتقال چین به سوی تراشههای غیر آمریکایی را سرعت بخشیده و فشار بر شرکتهای آمریکایی را افزایش دهد.
آیسیوایز افزود: نیمهرساناهای چین در فناوریهای «گرههای بالغ»، یعنی فناوری پردازش تراشه با استفاده از ۲۸ نانومتر و بالاتر، هماکنون در رقابت با رقبای آمریکایی خود در واحدهای کنترل میکرو خودرو، دستگاههای قدرت، تراشههای حافظه و تراشههای میانرده و پایینرده قرار دارند. اگرچه این محصولات عمدتا برای بازارهای «حساس به قیمت» طراحی شدهاند، اما تعرفههای تجاری ممکن است مزیت قیمتی چین را تشدید کند و جایگزینی قطعات آمریکایی را شتاب بیشتری ببخشد.
شرکت مذکور تاکید کرد: در عین حال، صادرات نیمهرسانای چین به آمریکا اندک است، که باعث میشود این بخش از شوکهای فوری تعرفهای محافظت شود. این انعطافپذیری ساختاری به شرکتهای چینی این امکان را میدهد که بیشتر بر جایگزینی واردات تمرکز کنند تا اینکه مجبور باشند برای کاهش ضررهای صادراتی تلاش کنند.
«شیانگ لیگانگ» مدیرکل «اتحادیه فناوری صنعت کاربردی مصرفکنندگان اطلاعات مدرن جونگگوانتسون»، یک اتحادیه صنعت مخابرات، گفت: صنعت نیمهرسانای چین که در طول سالها تحت تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته است، اکنون دارای زنجیره تامین تقریبا کاملی است.
وی افزود: بر خلاف تصور، محدودیتهای گذشته به عنوان عاملی برای پیشرفت چین در صنعت تراشه عمل کردهاند. تعرفههای اخیر نیز ممکن است به همین شیوه موجب ارتقای فناوری شوند، بهویژه در بخشهای بالادستی با ارزش افزوده بالا همچون ماشینهای لیتوگرافی و مواد شیمیایی تخصصی. اگرچه اختلالات کوتاهمدت غیرقابل اجتناب هستند، اما تمرکز استراتژیک این صنعت میتواند فشارهای خارجی را به محرکهای نوآوری تبدیل کند.
«وی شائوجون» رئیس شاخه طراحی مدارهای مجتمع در «انجمن صنعت نیمهرسانای چین» هم گفت: هر چه دیگران بیشتر به ما فشار وارد کنند، باید بیشتر خودکفا شویم. اما این خودکفایی به معنای خودانزوایی نیست. این به معنای یافتن راههایی برای عبور از این محدودیتهاست.
او خاطرنشان کرد: چین باید با دستیابی به خوداتکایی در فناوریهای حیاتی و همچنین همکاری با کشورها و شرکتهای علاقهمند به همکاری، فرآیند جهانیسازی مجدد صنعت نیمهرسانا را ترویج کند.