چین بازار رباتهای انساننما را تسخیر میکند
بر اساس یک گزارش صنعتی که اخیرا منتشر شده، چین امسال بیش از نیمی از تولید رباتهای انساننما در جهان را در اختیار خواهد گرفت، چرا که این کشور در رقابت برای پیشتازی در این عرصه – به عنوان مرز بعدی تحولات هوش مصنوعی و اتوماسیون – گوی سبقت را از دیگران ربوده است.
گزارش مشترک «لیدر ربات» و ۹ نهاد دیگر، پیشبینی میکند چین طی سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۰ هزار ربات انساننما تولید کند که درآمد حاصل از فروش آنها به ۸.۲۴ میلیارد یوان (۱.۱۴ میلیارد دلار) خواهد رسید.
با کاهش هزینهها و تکامل اکوسیستمهای مرتبط، صنعت رباتهای انساننما در آستانه جهش از پروژههای آزمایشی به تجاریسازی در مقیاس گسترده قرار دارد. این گزارش تاکید میکند این روند بیانگر مسیری مشابه رشد انفجاری چین در صنعت خودروهای برقی است و میتواند به محرک اقتصادی تازهای برای این کشور تبدیل شود.
اولین نشانههای پذیرش تجاری این فناوری طی مارس امسال ظاهر شد، زمانی که شرکت «یوبیتک رباتیکس» – یکی از تأمینکنندگان تجهیزات رباتیک برای شرکت خودروسازی دانگفنگ – اعلام کرد این خودروساز چینی در نظر دارد ۲۰ ربات انساننمای صنعتی را تا نیمه اول سال جاری میالدی به طور کامل راهاندازی و عملیاتی کند.
«وانگ تیانمیائو» مدیر افتخاری علم رباتیک در «دانشگاه بیهانگ» گفت افزایش سرمایهگذاری نشان دهنده هم نیروهای بازار و هم راهبرد ملی است.
وی تاکید کرد: رباتهای انساننما در حال جایگیری برای پاسخگویی به نیازهای بشر و افزایش بهرهوری کسبوکارها هستند. همزمان، کشورها در حال رقابت برای کسب برتری در فناوریهای نسل جدید هستند – و هوش مصنوعی و رباتیک در کانون این رقابت قرار دارند.
این گزارش به بررسی حوزه نوظهور «هوش تجسمیافته» میپردازد که در آن رباتها با تلفیق هوش مصنوعی و قابلیتهای تعامل فیزیکی، انقلابی در فناوری ایجاد میکنند.
بر اساس پیشبینیها، بازار این فناوری در چین روند رشد چشمگیری خواهد داشت و از ۵.۳ میلیارد یوان در سال جاری به ۱۰۳.۸ میلیارد یوان تا سال ۲۰۳۰ خواهد رسید که حدود ۴۵ درصد از سهم جهانی این بازار را شامل میشود.
این بخش از اوایل ۲۰۲۴ با ترکیبی از عوامل مختلف مثل پیشرفتهای سریع فناورانه، افزایش تقاضای بازار، تشدید حمایتهای دولتی و گسترش همکاریهای بینالمللی، شتابی چشمگیر گرفته است.
با این حال، این گزارش همچنین از دولتهای محلی میخواهد بر موقعیتیابی راهبردی تمرکز کنند و از «سرمایهگذاریهای اغراقآمیز» پرهیز نمایند.
این گزارش هشدار داد که سیل سرمایههای کوتاهمدتی که صرفا به دنبال واژههای پرطمطراق هستند، میتواند آسیبزا باشد و در عوض خواستار تخصیص بودجه به تحقیق و توسعه و آزمایشهای میدانی شد.
گزارش مذکور هشدار میدهد که شکلگیری بازار پایدار نیازمند پیشتازی مسئولان در تعیین استانداردها، جلوگیری از حبابهای قیمتی و ممانعت از تقلیدهای کورکورانه است.