روایت وزیر خارجه چین از سفر آقای «شی» به روسیه؛ تعمیق دوستی و دفاع از برابری جهانی

«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین شنبه ۱۰ مه (۲۰ اردیبهشت) اظهار داشت که سفر «شی جین‌پینگ» رئیس‌ جمهور چین به روسیه نه تنها مشارکت راهبردی جامع دو کشور را در عصر جدید تقویت کرده، بلکه نقشی مهمی در هدایت تلاش‌های جهانی برای حفظ نظم بین‌المللی پس از جنگ ایفا کرده و به روند چندقطبی شدن جهان و بازآرایی چشم‌انداز سیاسی بین‌المللی شتاب بخشیده است.

آقای شی به دعوت «ولادیمیر پوتین» رئیس ‌جمهور روسیه، روز چهارشنبه تا شنبه (۱۷ تا ۲۰ اردیبهشت) به روسیه سفر رسمی انجام داد و در آیین‌ بزرگداشت هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ کبیر میهنی شوروی شرکت کرد.

وانگ که عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین نیز هست طی نشستی خبری که شنبه برگزار شد، خاطرنشان کرد سفر رهبر چین به روسیه از اهمیت تاریخی فراوانی برخوردار است.

وی اظهار داشت که در جریان این سفر، شی و پوتین حدود ۱۰ ساعت درباره مسائل مورد اهتمام مشترک به گفت‌وگویی عمیق پرداختند. وانگ یی افزود، مهم‌ترین دستاورد سیاسی این سفر، امضای بیانیه مشترک از سوی دو رئیس ‌جمهور درباره تعمیق مشارکت راهبردی جامع چین و روسیه در عصر جدید بود.

به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی چین دو طرف توافق کردند همکاری‌ها را گسترش دهند و پایه‌های مشترک در حوزه‌های اقتصاد، تجارت و انرژی را تقویت کنند. وی افزود: همچنین نسخه جدیدی از توافقنامه حمایت از سرمایه‌گذاری میان دو کشور امضا شد که به شکلی مؤثر با روند فزاینده حمایت‌گرایی مقابله می‌کند.

در خصوص بحران اوکراین، شی جین‌پینگ اشاره کرد که چین از تمام تلاش‌های سازنده برای صلح استقبال می‌کند و معتقد است که توجه به نگرانی‌های امنیتی مشروع همه کشورها و رفع ریشه‌های بحران، امری مهم است.

وانگ یی تصریح کرد حضور آقای شی جین‌پینگ در جشن‌ روز پیروزی در ۹ مه بار دیگر تعهد چین به همکاری با سایر کشورها برای حفظ دیدگاه تاریخی صحیح در خصوص جنگ جهانی دوم و حفاظت مشترک از نظم بین‌المللی پس از جنگ را نشان داد.

رهبر چین تاکید کرد که در شرایط کنونیِ بین‌المللیِ پیچیده و پرچالش، چین و روسیه باید قاطعانه از نظام بین‌المللیِ تحت رهبری سازمان ملل متحد و نظم حاکم بر پایه قوانین بین‌المللی دفاع کنند.

وانگ گفت که بازگشت تایوان به چین، از نتایج قطعی پیروزی در جنگ جهانی دوم و جزئی جدایی‌ناپذیر از نظم بین‌المللیِ شکل‌گرفته پس از آن جنگ است.

شی جین‌پینگ تصریح کرد فارغ از اینکه اوضاع جزیره تایوان چگونه پیش رود یا نیروهای خارجی چه سنگ‌اندازی‌هایی کنند، روند تاریخیِ وحدت نهایی و اجتناب‌ناپذیر چین، متوقف‌شدنی نیست.

در طول این سفر، شی با رهبران سیاسی کشورهای مختلف حاضر در مراسم گفت‌وگوهایی گسترده انجام داد و در دیدارهای دوجانبه با مقامات ارشد از سه قاره، به توافقی جامع دست یافت که شامل حمایت متقابل قاطعانه، پایبندی به اصول چندجانبه‌گرایی و رد هرگونه سیاست زورگویانه و قدرت‌محور بود.

شی جین‌پینگ در دیدار با «مین آنگ هلینگ» رهبر میانمار، تاکید کرد که چین از میانمار در حفظ حاکمیت، استقلال، تمامیت ارضی و ثبات ملی خود حمایت می‌کند و همچنان از تلاش‌های این کشور برای پیشبرد دستور کار سیاسی داخلی‌اش پشتیبانی خواهد کرد.

رهبر چین همچنین در دیدار با «میگوئل دیاز-کانل» رئیس جمور کوبا و «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا خاطرنشان کرد که کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب کشورهایی دارای حاکمیت و مستقل هستند و حیاط خلوت هیچ کشوری نیستند.

این دو رهبر آمریکای لاتین از دیدگاه رهبر چین برای ایجاد جامعه‌ای با آینده مشترک برای بشریت و همچنین «ابتکار توسعه جهانی»، «ابتکار امنیت جهانی» و «ابتکار تمدن جهانی» ستایش کردند و آمادگی خود را برای همکاری با چین در مخالفت با یکجانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی ابراز داشتند.

رئیس جمهور چین در دیدارهای جداگانه با «الکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان و «رابرت فیکو» نخست وزیر اسلواکی تاکید کرد که چین و اتحادیه اروپا باید قاطعانه از چندجانبه‌گرایی حمایت کنند، مشترکا با قلدری یکجانبه مخالفت ورزند، از دستاوردهای جهانی‌سازی اقتصادی محافظت نمایند و نظام تجارت آزاد جهانی و نظم اقتصادی و تجاری بین‌المللی را حفظ کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا