فناوری در خدمت فرهنگ؛ رنسانس دیجیتال در میراث باستانی چین
در “معبد آسمانی” پکن، که به عنوان یک میراث جهانی یونسکو با بیش از ۶۰۰ سال قدمت ثبت شده، اخیرا انیمیشنی از نگهبانان تشریفات دوره باستان به نمایش درآمد که با حرکاتی زیبا و هماهنگ بر روی صفحه پروژکتور رژه میرفتند و گامهایشان با ملودیهای ظریف آیینهای باستانی هماهنگ بود.
سان شیائوبینگ، معاون مدیر نمایشگاه هنرهای چین در این باره گفت: از طریق نمایش مجازی و دیجیتال، آثار فرهنگی تبدیل به نمادهایی “زنده” شدهاند و به بینندگان این امکان را میدهند که بتوانند زندگی مردم باستان را در ذهن خود مجسم کنند و درک بهتر و دقیق تری از آن داشته باشند.
در سالهای اخیر، چین از تکنولوژی برای معرفی بهتر و احیای میراث فرهنگی خود استفاده کرده است که با این اقدام، نهتنها باعث غنی تر کردن زندگی مردم شده است، بلکه میزان اثربخشی فرهنگی این کشور را نیز ارتقا داده است.
قانون اصلاحشده حفاظت از آثار فرهنگی که در ماه مارس تصویب شد، تاکید میکند که فناوری، اطلاعاترسانی، دیجیتالیسازی و نمایش دیجیتال باید نقش بیشتری در حفاظت از میراث فرهنگی ایفا کنند.
لی لی، معاون مدیر آکادمی میراث فرهنگی چین در این باره می گوید: با افزایش اشتیاق فرهنگی در سالهای اخیر، شکل و کیفتیت نمایشگاهها بسیار فراتر از نمایش صرفا فیزیکی و یا معرفی از طریق متن های مکتوب شده است. فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی (AI)، واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) روشهای چندبعدی و نوین را برای حفظ، استفاده و نمایش آثار ارائه میدهند.
موزه قصر «شهر ممنوعه» در همکاری با آکادمی علوم چین، فناوری و تجهیزات ویژهای برای حفاظت از آثار فرهنگی ایجاد کرده است که شامل فناوریهایی مانند تصویربرداری از طریق اشعه ایکس و دیگر فناوری های پیشرفته میشود.
چو لیانگ، مدیر دپارتمان استانداردهای حفاظت موزه قصر، گفت: «در گذشته، تنها سطح برخی آثار را میدیدیم. اما استفاده از فناوری اسکن اشعه ایکس، اکنون میتوانیم ساختار داخلی آنها را به شکل مدل های دیجیتال سهبعدی مشاهده کنیم، سایش و ترکها را دقیقتر بررسی کنیم و در نهایت فرآیند ساخت آنها را بهتر درک نماییم.
وی افزود: امروز با فناوریهای جدید میتوانیم اطلاعات تاریخی دقیقتری از آثار باستانی به دست آوریم بدون آنکه به آنها آسیبی برسانیم.
شرکت فناوری بایتدنس ByteDance نیز با همکاری دانشگاه پکن توانسته کتابهای باستانی چینی را نیز با استفاده از هوش مصنوعی به شکل دیجیتال دربیاورد. این پروژه میتواند حروف دستنویس قدیمی را شناسایی کند، نشانهگذاری های مدرن به متون باستانی اضافه کند تا درک آنها آسانتر شود و همچنین اسامی افراد، مکانها و عناوین رسمی را تشخیص دهد.
ژانگ یو، رئیس بنیاد بایتدنس پکن، گفت: در گذشته، تنظیم کتابهای قدیمی، با دست انجام می شد اما امروز با هوش مصنوعی، متون باستانی دیجیتالی شده و محتوای آنها بهطور قابل جستجو و ترجمه به زبان چینی مدرن است.
در یک فرهنگ گردهمایی که اوایل این ماه در پکن برگزار شد، ایرینا بوکووا، مدیرکل سابق یونسکو، گفت: فناوری های نو، راههای جدیدی برای حفاظت، نگهداری و پایش میراث فرهنگی ایجاد می کند و چین به عنوان یک کشور پیشگام در این عرصه شناخته میشود که می تواند تجربیات ارزشمند خود را با جهان به اشتراک بگذارد.