اقتصاد چین در برابر تعرفههای آمریکا؛ انعطافپذیری، بازار بزرگ و شرکای جدید
دولت ایالات متحده ۲ آوریل (۱۳ فروردین) اعلام کرد «تعرفههای متقابل» علیه تمام شرکای تجاری خود اعمال کند. چین فورا اعلام کرد که از حقوق و منافع مشروع خود محافظت خواهد نمود. یک روز بعد، چین مجموعهای از تدابیر مقابلهای را اجرایی کرد؛ به محض انتشار این خبر، معاملات آتی سهام آمریکا سقوط کرد و معاملات آتی داو جونز، شاخص نزدک ۱۰۰ و شاخص اساندپی ۵۰۰ بیش از ۳ درصد کاهش یافتند.
تحلیلگران بازار با نگرانی اعلام کردند اگر دولت آمریکا سیاست تعرفهای خود را تغییر ندهد، رشد اقتصادی آن به شکلی قابل توجه کُند خواهد شد.
از نظر قوانین اقتصادی و همچنین دادههای واقعی، «نظریه ضرر تجاری» که از سوی طرف ایالات متحده حمایت میشود، قابل دفاع نیست. کسری تجاری آمریکا نتیجه نیروهای بازار است و تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند رقابت صنعتی، ساختار اقتصادی، تقسیم کار جهانی، سیاستهای تجاری و وضعیت ارز دلار قرار دارد.
چین و آمریکا هر دو از صلح و آرامش سود خواهند برد و از درگیری هم به همین نحو ضرر خواهند کرد. تحلیلگران صنعت معتقدند که اعمال «تعرفههای متقابل» از سوی آمریکا در کوتاه مدت تاثیر چندانی بر اقتصاد چین نخواهد داشت. با این حال، پس از چندین دور تنش تجاری، انعطافپذیری و مقاومت اقتصاد چین به شکلی قابل توجه افزایش یافته است.
علاون بر این «حلقه دوستانِ» تجارت خارجی چین مداما گسترش و فشار ناشی از افزایش تعرفههای ایالات متحده تا حد زیادی کاهش یافته است.
بازار گسترده با جمعیتی بیش از ۱.۴ میلیارد نفر، رشد پرشتاب نیروهای مولد کیفی جدید و سیاست گشایش که بهطور مداوم گسترش مییابد، از جمله دلایل اصلی اعتماد به نفس اقتصاد چین در مقابله با ریسکها و حرکت در مسیر رشد پایدار به شمار میروند.
بسیاری از شرکتهای آمریکایی از جمله «اپل»، «الی لیلی»، «کارگیل» و «تاپشچی» طی هفتههای اخیر در خصوص تعمیق حضور خود در چین ابراز اطمینان کرده و چشمانداز اقتصاد چین را امیدوارکننده ارزیابی کردهاند.
از سوی دیگر، وضعیت چند سال گذشته ثابت کرده که افزایش تعرفههای آمریکا نه فقط در حل مشکل ناترازی تجاری این کشور ناکام خواهد ماند بلکه وضعیت اقتصادی ایالات متحده را بدتر هم خواهد کرد.
شرکتهای آمریکایی نیز دوران دشواری دارند. دادههای «شرکت مشاوره تجارت جهانی» نشان میدهد که تعرفههای جدید هزینههای اضافی به ارزش ۴۳۳ میلیارد دلار بر شرکتهای آمریکایی تحمیل خواهد کرد. «مارک زندی»، اقتصاددان ارشد «موسسه مودیز»، اعلام کرد که احتمال ورود اقتصاد آمریکا به رکود در سال جاری به ۴۰ درصد رسیده، در حالی که این احتمال در ابتدای سال فقط ۱۵ درصد بود.
در جهان امروز که چندقطبیسازی و جهانیسازی اقتصادی مورد حمایت است، یکجانبهگرایی و حمایتگرایی که به دیگر کشورها آسیب میزند، مورد پذیرش و استقبال قرار نمیگیرد.
ایالات متحده باید فورا اقامات اشتباه خود را تصحیح کرده و از به کار گیری تعرفهها به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر سایر کشورها دست بردارد.
کشورهای جهان باید با هم متحد شوند تا مقابل زورگویی یکجانبه آمریکا ایستادگی کرده و از نظام تجاری چندجانبه دفاع کنند. جنگهای تعرفهای و تجاری برندهای ندارند؛ این حقیقتی است انکارناپذیر.