ارتباط اقدامات متقابل چین علیه قلدری تجاری آمریکا با حفاظت از نظام تجاری چندجانبه

ایالات متحده چند روز پیش از اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین به بهانه مساله فنتانیل خبر داد. چین فورا اعلام کرد که اقدامات متقابل ضروری برای حفاظت از حقوق و منافع مشروع خود اتخاذ می‌کند. از دیدگاه افکار عمومی بین‌المللی، تدابیر متقابل چین در راستای قوانین بین‌الملل و مقررات «سازمان تجارت جهانی» (WTO) محسوب می‌شود که از اهمیتی بالا برای حفظ نظام تجاری چندجانبه برخوردار است.

چین به عنوان یک دولت دارای حاکمیت مستقل از حق توسعه مشروع برخوردار است. آمریکا بحران فنتانیل خود را که ناشی از بی‌کفایتی حکمرانی داخلی است به تجارت بین‌الملل گره زده و از تعرفه‌ها برای انحراف افکار عمومی از این تناقضات استفاده می‌کند.

اساسا، این اقدام سرکوب خشونت آمیز حق توسعه چین به حساب می‌آید. آمریکا ابتدا ابتکار عمل را برای تحریک به دست گرفت و متعاقبا چین بر اساس قانون به مقابله پرداخت که منطقی و معقول است.

این همچنین یک سیگنال واضح به ایالات متحده ارسال می‌کند مبنی بر اینکه چین از تبادلات بر پایه برابری و تعامل استقبال می‌کند و مطمئنا از حقوق توسعه خود در صورتی که تحریم‌های یکجانبه وضع شوند، دفاع خواهد کرد.

چین بر اساس قوانین و مقررات مربوطه صراحتا اظهار داشته که از ۱۰ فوریه (۲۲ بهمن) یک تعرفه ۱۵ درصدی بر زغال سنگ و گاز طبیعی مایع با منشأ آمریکا و یک تعرفه ۱۰ درصدی بر نفت خام، ماشین آلات کشاورزی، خودروهای با حجم موتور بالا و وانت بارها وضع خواهد کرد.

به اعتقاد تحلیلگران تدابیر مقابله‌ای چین نشان دهنده وحدت اصول و انعطاف پذیری است و از دقت و کارآمدی برخوردار است.

حقایق چند سال اخیر ثابت کرده که ایالات متحده خود یکی از طرف‌هایی است که هزینه جنگ تعرفه‌ای آمریکا علیه چین را پرداخت کرده است.

بر اساس برآوردهای اندیشکده‌های ایالات متحده، جنگ تجاری سال ۲۰۱۸ باعث شد مصرف کنندگان آمریکایی هزینه اضافه‌ای بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار را به دوش بکشند و ۲۴۵ هزار شغل از دست برود.

آمریکا پس از قلدری تجاری و محاصره علیه چین، نه تنها نتوانست به بازگشت تولید یا کاهش کسری تجاری دست یابد، بلکه بازارهای مهم خارج از کشور و اعتبار خود را از دست داد و با مشکلات تورمی مواجه شد و هزینه نظام زنجیره تامین را بالا برد.

در تحلیل نهایی باید گفت ماهیت روابط اقتصادی و تجاری چین-آمریکا منافع متقابل و برد-برد است. اقدامات متقابل چین در مواجهه با قلدری تجاری ایالات متحده به منظور شکستن منطقه «اول آمریکا» و جلوگیری از گسترش یکجانبه گرایی، ضروری است.

این رویکرد چین نه فقط مبارزه برای حق توسعه خود است، بلکه مبارزه برای حفظ نظام تجاری چندجانبه و انصاف و عدالت بین‌المللی به حساب می‌آید.

ایالات متحده باید باعث رفاه مردم شود، به طور منطقی طبیعت روابط اقتصادی و تجاری چین-آمریکا را درک کند، هر چه سریع‌تر اقدامات اشتباه خود را تصحیح نماید و توسعه ثابت، سالم و پایدار مناسبات پکن-واشنگتن را ترویج بخشد.

در غیر این صورت، حقایق بار دیگر ثابت خواهند کرد که هیچ برنده‌ای در جنگ‌های تجاری و جنگ‌های تعرفه‌ای وجود نخواهد داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا