عید بهار چین به مثابه جشنی جهانی
«ایویچا باکوتا» چینشناسی کروات با بیان اینکه شور و نشاط جشنهای عید بهار چین یکی از جذابترین پدیدههای فرهنگی در سراسر جهان است، بر ارزشهای خانوادگی ریشهدار این عید و نفوذ جهانی روزافزون آن تاکید کرد.
وی در مصاحبه اخیر خود با خبرگزاری «شینهوا» خاطرنشان کرد: این تجربه واقعا شگفتانگیز است. هیجان روزهای منتهی به سال نوی چینی ملموس است، چرا که ایستگاههای قطار و فرودگاهها مملو از میلیونها مسافری است که مشتاق دیدار مجدد با خانوادههایشان هستند. این انرژی حیرتانگیز است.
باکوتا به عنوان استادیار «دانشگاه تربیت معلم پایتخت» در پکن، زمان زیادی را از سال ۲۰۱۱ در چین سپری کرده است. به عقیده او جوهره عید بهار چین فراتر از جشنها و آتشبازیهاست.
این چینشناس اهل کشور کرواسی تاکید کرد: این درباره دورهمی است، درباره تحمل مسافتهای طولانی فقط برای دیدار با عزیزان، صرف نظر از اینکه سفر چقدر ناخوشایند باشد و این همان چیزی است که این عید را بسیار جالب توجه میکند.
اهمیت عید بهار چین در دسامبر ۲۰۲۴ هنگامی بیش از پیش مورد تاکید قرار گرفت که «سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد» (یونسکو) عید بهار را به عنوان آداب و رسوم اجتماعی مردم چین در جشن سال نو سنتی را در فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت به ثبت رساند.
این اتفاق سنتهای غنی عید بهار و نقش آن در متحدسازی جامعه چین از طریق طیفی وسیع از آداب و رسوم مورد تاکید قرار داد.
باکوتا گفت گنجانده شدن عید بهار در فهرست یونسکو نشاندهنده «سرزندگی عظیم» فرهنگ چینی و دلیلی بر انعطافپذیری تمدن چینی است که بیش از پنج هزار سال رشد کرده است.
چین در حال حاضر دارای ۴۴ عنصر یا آداب و رسوم فرهنگی است که توسط یونسکو به عنوان میراث فرهنگی ناملموس بشریت به رسمیت شناخته شده، امری که بیشترین در جهان محسوب میشود. یونسکو علاوه بر عید بهار چین، طیفی وسیع از سنتهای چینی را به رسمیت شناخته و همین فرهنگ و تمدن عمیق چین را بیشتر مورد تایید قرار میدهد.
ایویچا باکوتا اشاره کرد که حدود یک پنجم جمعیت جهان عید بهار را به اشکال مختلف جشن میگیرند و نزدیک به ۲۰ کشور این عید را به عنوان تعطیل رسمی در تقویم خود لحاظ کردهاند که منعکسکننده تاثیر و نفوذ جهانی فرهنگ چینی است.
استادیار دانشگاه تربیت معلم پایتخت، تصریح کرد: یقینا میتوان گفت عید بهار چین به یک جشن جدید در سراسر جهان تبدیل شده و به نظرم در درجه اول به دلیل تاثیر فرهنگ چینی است.
این عید که در اصل در چین و کشورهای همسایه آسیای شرقی برگزار شده به دلیل مهاجرت رو به رشد چینیها در سراسر قارهها گسترش یافته است. شهرهای مهم مثل پاریس، لندن، برلین و نیویورک عید بهار را در تقویمهای فرهنگی خود گنجاندهاند.
باکوتا گفت در سالهای اخیر اماکن نمادین اروپا مثل برج ایفل در پاریس، برای گرامیداشت این عید با رنگ سرخ روشن شدهاند و در عین حال جشنهای گسترده در محلی چینیهای لندن هزاران نفر را مجذوب خود کرده است. حتی در کرواسی که جمعیت چینیها نسبتا کم است، این عید طی دوهه اخیر محبوبیت پیدا کرده است.
وی تاکید کرد که نمودهای فرهنگی گسترده و متنوع چین – از خوشنویسی باستانی و اپراهای سنتی گرفته تا آداب و رسوم عامیانه منحصر به فرد – از آزمون زمانه سربلند بیرون آمدهاند.
چینشناس کروات خاطرنشان کرد: افزوده شده این اِلِمانها به فهرست یونسکو فقط اهمیت جهانی آنها را مورد تاکید قرار میدهد و تایید میکند.