«پناهندگان تیک تاک»؛ شکاف عظیم میان مردم و دولت آمریکا
هجوم اخیر کاربران خارجی به یک اپلیکیشن شبکه اجتماعی چینی به نام «شیائو هونگشو» که به انگلیسی به آن «رِد نوت» گفته میشود، پس از آن صورت گرفت که تهدید ممنوعیت قریب الوقوع اپلیکیشن «تیک تاک» در ایالات متحده باعث ظهور اصطلاح «پناهندگان تیک تاک» شده است.
این مهاجرت گسترده به یک پلتفرم جایگزین اختلاف عمیقتر میان سیاستهای دولت و احساسات عمومی را مورد تاکید قرار داده است. با توجه به صعود دانلود «رِد نوت» به صدر جدول اپ استور در روز دوشنبه، میتوان فهمید که بسیاری از مردم از منطق دولت برای هدف قرار دادن تیک تاک متقاعد نشدهاند.
در دل این موضوع مساله امنیت ملی نهفته است. دولت آمریکا مکررا اظهار داشته که تیک تاک که متعلق به یک شرکت مادر چینی به نام «بایتدنس» است، به دلیل نگرانیهای بالقوه حفظ حریم خصوصی دادهها و احتمال دخالت خارجی تهدیدی قابل توجه برای امنیت ملی ایالات متحده محسوب میشود.
با این وجود بیاعتنایی آشکار مردم به نگرانیهای مذکور، که در پذیرش مشتاقانه «رِد نوت» بازتاب یافته، نشان دهنده شک و تردید فزاینده در قبال چنین ادعاهایی است.
برخی ترجیح دادهاند از اپلیکیشنهای چینی نسبت به پلتفرمهای اجتماعی آمریکایی مثل «فیسبوک» که متعلق به «متا» غول فناوری آمریکاست، استفاده کنند. شماری از بلاگرهای آمریکایی از دنبال کنندگان خود خواستهاند تا در دانلود و استفاده از «رِد نوت» به عنوان راهی برای ابراز نارضایتی از دولت آمریکا و متا به آنها ملحق شوند. برخی از این بلاگرها برای نشان دادن اعتراض حتی بایکوت یک هفتهای پلتفرمهای شبکههای اجتماعی متا را برنامه ریزی کردهاند.
شخصی با نام «اَبی» (@abby4thepeople) در شبکه اجتماعی «اکس»، «توئیتر» سابق، نوشت هزاران نفر برای مخالفت با دولت آمریکا، در حال دانلود «رِد نوت» هستند و متوجه شدهاند که در حال تعامل با میلیونها شهروند چینی در این اپلیکیشن هستند و ناخواسته دههها تبلیغات منفی ایالات متحده [علیه چین] را بی اثر میکنند.
با ظهور پلتفرمهایی مثل «رِد نوت» که ویژگیهای منحصربهفردی دارند و به نیازهای خاص مانند محتوای بصری با کیفیت بالا، کالاهای لوکس و الهامبخش سبک زندگی پاسخ میدهند، کاربران به شکلی روزافزون به دنبال جایگزینهایی هستند.
چندین عامل میتواند در این جداییِ میان دولت و افکار عمومی نقش داشته باشد. اول، عدم مدارک متقن برای دفاع از ادعاهای امنیت ملی علیه تیک تاک، کار را برای دولت آمریکا به منظور متقاعد کردن مردم به شدت این تهدید، دشوار کرده است. در عین حال که نگرانیها درباره حریم خصوصی دادهها معتبر است، دولت به وضوح بیان نکرده که چگونه اقدامات دادههای تیک تاک یک تهدید منحصر به فرد برای آمریکا به حساب میآید.
به علاوه افکار عمومی شاید بیشتر نگران پیامدهای منفی بالقوه ممنوعیت تیک تاک باشند تا خطرات احتمالی امنیت ملی مطرح شده توسط دولت. بسیاری از کاربران برای سرگرمی، ارتباطات اجتماعی و حتی فرصتهای تجاری به تیک تاک تکیه کرده و وابسته شدهاند. ممنوع کردن این اپلیکیشن آنها را از این منافع محروم میسازد و به شکلی قابل توجه بر زندگی روزمره آنها تاثیر میگذارد.
علاوه بر این، اقدامات دولت ممکن است به عنوان تجاوز به آزادی بیان و عقیده تلقی گردد. دولت آمریکا با هدف قرار دادن یک پلتفرم خاص به شکلی موثر در حال محدودسازی دسترسی عموم مردم به اطلاعات و ایدههاست. این تصور احتمالاً با افرادی که برای آزادیهای شخصی ارزش قائل هستند و نسبت به دستدرازی دولت محتاط هستند، طنینانداز شده است.
به علاوه، افکار عمومی ممکن است به انگیزههای دولت شک کنند و مشکوک باشند که ملاحظات اقتصادی یا سیاسی، به جای نگرانیهای واقعی امنیت ملی، باعث فشار برای ممنوعیت تیک تاک شده است. این ممنوعیت که با جنگ تجاری جاری میان ایالات متحده و چین همزمان شده فقط به بیشتر شدن این شک و تردیدها افزوده است.
پدیده «پناهندگان تیک تاک» نشان دهنده تاثیر متقابل پیچیده میان فناوری، سیاست و افکار عمومی است. در حالی که دولت مسئولیت حفظ امنیت ملی را داراست، در عین حال باید مراقب تاثیر پیامدهای بالقوه اقداماتش بر آزادیهای شخصی و اقتصاد گستردهتر باشد.
دولت آمریکا باید برای کاهش این اختلاف رو به رشد با مردم شفافیت و شواهد بیشتری برای دفاع از ادعاهای خود ارائه کند، در گفتگوی آزاد با شهروندان شرکت کرده و پیامدهای ناخواسته سیاستهای آن را به دقت در نظر بگیرید.
نهایتا، سرنوشت تیک تاک و موضوع گستردهتر مقررات فناوری، پیامدهای گستردهای برای آینده اینترنت و مناسبات دولتها و شهروندانشان خواهد داشت.
از آنجا که چشم انداز دیجیتال مداما در حال تغییر و تکامل است، سیاستگذاران باید نگرانیهای امنیت ملی را با نیاز به حفظ آزادیهای خصی و ترویج فناوری متوازن کنند.