کاریکاتور | دوستی عجیب آمریکا و متحدان آسیایی!

«آنتونی بلیکین» شنبه سفر شش روزه خود به ژاپن، کره جنوبی و فرانسه را آغاز کرد. این سفر طولانی اقدامی به منظور تحکیم میراث سیاسی «جو بایدن» در عرصه ژئواستراتژی «هند-اقیانوسیه» و تقویت روابط واشنگتن با متحدان آسیایی‌اش مانند ژاپن و کره جنوبی تلقی می‌شود.

این سفر که در اواخر دوره بایدن و همزمان با سفرهای دیگر مقامات آمریکایی به منطقه آسیا و اقیانوسیه انجام می‌شود، اطمینان پایین دولت بایدن به تداوم میراث دیپلماتیک خود و عدم قطعیت روابط سه‌جانبه آمریکا-ژاپن-کره جنوبی را برملا ساخته است است.

به نظر برخی تحلیلگران، این سه کشور هرچند خود را به عنوان ائتلافی محکم معرفی می‌کنند، اما گویا هر سه آنها دستورکارهای خاص خود را دارند و اهداف خاص خود را دنبال می‌کنند. بنابراین به نظر می‌رسد نوعی دوستی بسیار عجیب بین آنها وجود دارد.

در خصوص سفر بلینکن به کره جنوبی به عنوان اولین ایستگاه سفر آسیایی او، تحلیلگران معتقدند با توجه به بحران سیاسی فزاینده کنونی در آن کشور، این سفر بلینکن می‌تواند به عنوان اقدامی به منظور حمایت از «یون سوک یول» و تشویق ادامه سیاست‌های این رئیس جمهور معزول اما نزدیک به آمریکا تلقی شود.

هرچند کره جنوبی و ژاپن یعنی متحدان آسیایی مهم ایالات متحده درباره مسائل تاریخی و مرزی بین خود باهم منازعه دارند، اما با توجه به موضع آمریکاگرایانه رئیس جمهور معزول کره جنوبی، آمریکا بازهم آن را به تقویت توافق با ژاپن به منظور اجرای سیاست بازدارندگی چین به نفع آمریکا تشویق و هدایت می‌کند. هرچند احترام به متحدان یکی از شعارهای آمریکا برای حفظ کردن متحدان خود است، اما در خصوص کره جنوبی این احترام دیده نمی‌شود و رفتارهای ایالات متحده کاملا به نفع خود در نظر گرفته شده است.

و در مورد «ائتلاف» با ژاپن نیز ریاکاری آمریکا بعد از رد کردن تقاضای شرکت ژاپنی «نیپون استیل» برای خرید شرکت «فولاد آمریکا» توسط بایدن به بهانه «امنیت ملی»، آشکارتر شده است.

بلینکن در سفر به ژاپن ضمن آنکه مثل همیشه شعارهای گذشته مانند «نزدیک‌تر بودن روابط دو کشور از هر دوره گذشته» یا «تعهد قاطع به دفاع از ژاپن» را تکرار کرد، اما با هوشمندی بحث رد تقاضای خرید «فولاد آمریکا» را مطرح نکرد. به علاوه، در حالیکه آمریکا به نیازهای اقتصادی ژاپن پاسخ مثبت نداد، اما بلینکن در گفتگو با نخست وزیر ژاپن کماکان بر ائتلاف با ژاپن تاکید کرده و به بررسی موضوعات منطقه تایوان و دریای جنوب چین پرداخته با این انتظار که این کشور همسایه چین در اجرای سیاست بازدارندگی چین برای آمریکا همچنان پیشتاز بماند.

خبرگزاری «سانکی ژاپن» در گزارش مربوطه خود این سئوال را مطرح کرد مبنی بر آنکه «متحدان آمریکا یعنی چی؟» پاسخ این سئوال روشن است: برای آمریکا، متحدان یعنی قابل استفاده بودن.

ائتلاف آمریکا-ژاپن به رهبری ایالات متحده هیچ وقت برابر نبوده بلکه ائتلافی صرفا به نفع هژمونی و منافع آمریکا مبنی بر الگوی «ارباب و نوکر» بوده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا