تعمیق فراگیر اصلاحات و گشایش؛ رمز توسعه چین

 ۴۵ سال قبل «دنگ شیائوپینگ» رهبر وقت چین تصمیم به اصلاحات و گشایش گرفت که به عنوان «حرکت کلیدی که سرنوشت چین معاصر را مشخص کرد» مورد ستایش قرار گرفته است. «شی جین پینگ» رهبر ارشد چین ۱۰ سال قبل مجموعه تدابیری را اتخاذ کرد تا اصلاحت و گشایش را به شکلی جامع تعمیق بخشید که به «گامی کلیدی در تحقق رستاخیر بزرگ ملت چین» تبدیل شده است. اما چه رمز عبوری در آن نهفته است؟

حرکت کلیدی تعیین‌کننده سرنوشت چین معاصر

سرانه درآمد ناخالص ملی چین ۴۵ سال پیش فقط ۱۹۰ دلار آمریکا بود که آن را به یکی از کمتر توسعه یافته ترین کشورهای جهان تبدیل کرده بود. حجم کلی واردات و صادرات چین فقط ۲۰ میلیارد دلار بود و اساسا هیچ استفاده‌ای از سرمایه گذاری خارجی وجود نداشت.

دنگ شیائوپینگ در مواجهه با این وضعیت تصمیم بزرگ اصلاحات و گشایش را اتخاذ کرد. تحت ابتکار اصلاحات و گشایش او، گشایش به سوی جهان خارج به عنوان یک سیاست ملی اساسی چین وارد قانون اساسی شد.

بنا بر این اصلاحات و گشایش به عنوان بیداری بزرگ حزب حاکم و یک انقلاب عظیم در تاریخ توسعه ملت چین مورد ستایش قرار گرفته است. این سیاست از تئوری تا اجرا باعث جهشی اساسی در آرمان سوسیالیسم به ویژگی‌های چینی شده و همچنین سرنوشت چین معاصر را نیز تغییر داده است.

اصلاحات و گشایش پایان ندارد

به موازات توسعه هر چه عمیقتر اصلاحات و گشایش، مشکلات و تناقضات خود را نشان دادند و همچنین وظایفی مربوط به آن باید کامل می‌شدند و وظایف جدید روز به روز در هم تنیده شده‌اند. شی جین پینگ ۱۰ سال قبل تصمیم به تعمیق جامع اصلاحات و گشایش گرفت.

طی این ۱۰ سال، چین با تعمیق جامع اصلاحات، حدود ۱۰۰ میلیون نفر از افراد فقیر را از فقر خارج کرده و بزرگترین سیستم‌های آموزش، تامین اجتماعی و خدمات درمانی ساخته شد.

چین طی ۱۰ سال گذشته یک نظام صنعتی مدرن را ایجاد کرده، «انقلاب سبز» را ترویج نموده، بیماری‌های شهر بزرگ را حل کرده، حزب را به طوری جامع و دقیق مدیریت کرده و شدیدا با فساد مبارزه نموده است… چارچوب نهادینه اساسی برای اصلاحات در حوزه‌های مهم چین به شکلی بنیادین ایجاد شده و بسیاری از حوزه‌ها به شکلی نظام‌مند تغییر شکل یافته‌اند. چین در سال ۲۰۲۲ اصلاحات تعمیق یافته و جامع را به عنوان نیرو محرکه اساسی ترویج مدرنیزاسیون به سبکی چینی و دستیابی به رستاخیر ملی مشخص کرد.

به موازات تعمیق جامع اصلاحات، گشایش در سطح بالا به سوی جهان خارج است. شی جین پینگ معتقد است که باز بودن پیشرفت به ارمغان می‌آورد و در عین حال انزوا قطعا به پسرفت منجر خواهد شد.

طی ۱۰ سال گذشته بیش از ۱۵۰ کشور و بیش از ۳۰ سازمان بین‌المللی بیش از ۲۳۰ سند همکاری مرتبط با «ابتکار کمربند و جاده» پیشنهادی از سوی شی جین پینگ را امضاء کرده‌اند؛ چین ۲۳ منطقه آزاد تجاری آزمایشی (بنادر) را راه اندازی کرده است؛ چین همچنین نخستین نمایشگاه واردات جهانی، نمایشگاه کالاهای مصرفی بین‌المللی و نمایشگاه ترویج زنجیره تامین بین‌المللی را برگزار کرده است.

اصلاحات و گشایش چین را تغییر داده و بر جهان تاثیر گذاشته است

اصلاحات و گشایش چین یک اقدام آینده نگرانه است که مطابق با روند دوران‌ها و نیازهای توسعه جهان است. این سیاست توسعه همزمان چین و جهان را از طریق اثر متقابل اصلاحات و گشایش ارتقاء بخشیده است.

اصلاحات و گشایش چین یک مسیر مدرنیزاسیون جدید را کشف کرده متفاوت از مدل غرب است و از سوی دیگر متناسب با توسعه خود این کشور است.

اصلاحات و گشایش گزینه‌ای جدید برای مدرنیزاسیون کشورها و ملت‌های جهان که خواستار تسریع بخشیدن به توسعه خود در عین حفظ استقلالشان هستند، فراهم کرده است.

چین در عین حال که به حل مشکلات مختلف پیش روی خود از طریق اصلاحات و گشایش ادامه می‌دهد، فعالانه در حل مشکلات جهانی مانند کاهش فقر، حفظ محیط زیست و بحران‌های پناهندگان مشارکت می‌کند و در گفتگو و همکاری بین‌المللی حضور یافته است. به این ترتیب خرد چینی و راه‌حل‌های چینی به حکمرانی جهانی کمک می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا