چرا جهان برای کاهش درگیری اسرائیل-فلسطین باید به صدای «بریکس» گوش فرا دهد؟
نشست ویدئویی ویژه با موضوع فلسطین-اسرائیل که شامگاه ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) توسط سران «بریکس» برگزار شد نخستین بار در تاریخ این سازوکار به حساب میآید که اجلاسی اضطراری در خصوص مسائل بینالمللی مهم برگزار میکرد.
این همچنین نخستین اجلاس از زمان گسترش اعضای بریکس در ماه آگوست امسال به حساب میآید. بریکس به عنوان سطح بالاترین و با نفوذترین پلتفرم همکاری کشورهای بازار نوظهور و کشورهای در حال توسعه، نشستی ویژه را در مقطعی حساس از درگیری فلسطین-اسرائیل برگزار کرد و این یک شروع خوب برای «همکاری بریکس بزرگتر» پس از توسعه اعضای آن تلقی میگردد. همانطور که «شی جین پینگ» گفت تحت شرایط موجود، بسیار بجا و ضروری است که کشورهای بریکس صدای عدالت و صلح در خصوص مساله فلسطین-اسرائیل باشند.
آقای شی به دعوت «سیریل رامافوسا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی که رئیس دورهای بریکس نیز هست در نشست مذکور شرکت و سخنرانی مهمی تحت عنوان «ترویج آتش بش و پایان دادن به جنگ برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار» ارائه کرد. دیگر رهبران حاضر در این نشست نیز به ترتیب سخنرانیهای خود را ایراد و «صدای بریکس قوی» در خصوص موضوع فلسطین-اسرائیل» را به گوش همه رساندند که هیچکس نمیتواند آن را نادیده بگیرد.
این نخستین بار است که سازوکار بریکس یک نشست ویژه درباره درگیریهای داغ منطقهای برگزار میکند که به معنای ورود یک نیروی کمکی قدرتمند برای نظام حکمرانی جهانی است که با چالشهای فراوانی روبروست و در مشکل قرار دارد.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد نیز با شرکت در نشست بریکس انتظارات جامعه بینالمللی را از کشورهای بریکس برای ایفای نقشی بزرگتر مطرح کرد.
درگیری اسرائیل-فلسطین آینهای است که چیزهای زیادی را بازتاب میدهد. شورای امنیت سازمان ملل به دلیل مخالفت چند کشور معدود قادر نیست اقدامی قوی انجام دهد به گونهای که به مانعی غیرقابل عبور برای این نهاد سازمان ملل تبدیل شده است.
برخی از کشورهای غربی هم فاقد اراده، شجاعت و انگیزه برای به پا خاستن برای عدالت هستند و نتیجه آن به ایجاد خلأ در نظام حکمرانی جهانی منجر شده است. کشورهای بریکس که کشورهای بازار نوظهور و در حال توسعه هستند این جایگاه را پر میکنند. این نشان دهنده توسعه هر چه بیشتر عملکردهای سازوکار همکاری بریکس و تقویت هر چه بیشتر نفوذ آن در جامعه بینالمللی است.
این امر همچنین نشان دهنده قابلیت کشورهای بریکس برای شکل دادن به الگوی بینالمللی و نفوذ اساسی آنها بر روند توسعه جهان است.
مساله فلسطین طی سالهای اخیرا شدیدا به حاشیه رانده شده که همین یکی از دلایل ریشهای آغاز درگیری اخیر فلسطین-اسرائیل محسوب میشود. کشورهای بریکس بر نگرانی خود در خصوص مساله فلسطین به شکلی ویژه تاکید کردند که کمک میکند جامعه بینالمللی مساله فلسطین را در سطح بینالملل ارتقاء دهد و با اولویت دادن به این دستور کار و ایجاد شرایط، راه حلی جامع و عادلانه برای آن پیدا شود.