از «جاده ابریشم» تا «ابتکار کمربند و جاده»؛ مسیری برای پیوند تمدنهای گوناگون
یک نقاشی جالب از سه خرگوش مسابقهای که دو تا از آنها یک گوش مشترک دارند به شکلی روشن و واضح در غارهای «موگائو» در «دونهوانگ» به تصویر کشیده شده است. این غارها که در شمال غربی چین واقع شدهاند در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیدهاند.
آنچه جالبتر است این است که این تصویر منحصربفرد روی ظروف چینی مصر، روی ساعتهای برخی کلیساهای آلمان و نقاشی کاشیها در انگلیس هم وجود دارد که همه به لطف «جاده ابریشم» باستانی است که چین را به مناطق دور دست وصل کرده بود.
«جائو یانلین» پژوهشگر «آکادمی دونهوانگ» میگوید: این نقاشی نخستین بار در قرن ششم در دونهوانگ کشف شد. سپس از طریق جاده ابریشم بین قرن نهم و یازدهم به آسیای مرکزی و غرب آسیا رفت و از قرن سیزدهم تا شانزدهم وارد مصر و کشورهای اروپایی شد.
شهر دونهوانگ واقع در استان «گانسو» در شمال غربی چین قطبی محوری در جاده ابریشم باستانی بوده است. از طریق این جاده کاروانهای شتر و ناوگانهای تجاری تبادل کالا را انجام میدادند به گونهای که همزمان تعاملات تمدنی گوناگون میان شرق و غرب را نیز رقم میزدند.
«ابتکار کمربند و جاده» امروزی نیز با تکیه بر سنت «جاده ابریشم» به ترویج درک، احترام و تحسین متقابل میان تمدنهای مختلف پایبند است.
«استفن اوسنکوپ» پژوهشگر اندیشکده آلمانی «موسسه شیلر» در این باره گفت: ابتکار کمربند و جاده یک پلتفرم بسیار جامع برای همکاری جهانی در تاریخ بشر است و یک پروژه تمدنی عظیم محسوب میشود.
چین ساخت ابتکار کمربند و جاده را برای پیوند تمدنهای مختلف، جایگزینی بیگانگی با تبادلات، جایگزینی درگیریها با یادگیری متقابل و جایگزینی حس برتری با همزیستی پیشنهاد کرد تا درک متقابل، احترام متقابل و اعتماد متقبل میان کشورهای مختلف افزایش یابد.
طی دهه گذشته از زمانی که ابتکار کمربند وجاده مطرح شده، تبادلات فرهنگی گوناگون میان کشورهای کمربند وجاده درخشان بوده است. چین تا اواخر ژوئن امسال توافق همکاری با ۱۴۴ کشور کمربند و جاده در بخش فرهنگ و گردشگری امضاء کرده و در عین حال اتحادهای تئاترهای با ویژگی جاده ابریشم، جشنوارهای هنری، موزهها، گالریها و کتابخانهها هم راه اندازی شدهاند.
مهمانان خارجی در سومین «مجمع همکاری بینالمللی کمربند و جاده» که هفته گذشته در پکن برگزار شد تحت تاثیر جذابیت فرهنگ سنتی چین قرار گرفتند.
«گلجان رامانکولوا» روزنامه نگار قزاقستانی که برای پوشش رویداد مذکور به پکن آمده بود، گفت: فرهنگ چین باز و جامع است و ابتکار کمربند و جاده یادگیری متقابل میان تمدنها و همچنین یکپارچگی و نوآوری فرهنگی را به جلو سوق داده است.
چین طی این مجمع به اتخاذ تدابیر بیشتر برای ترویج تبادلات فرهنگی و مردم با مردم وعده داد و اعلام کرد هشت اقدام بزرگ برای حمایت از تحقق مشترک همکاری با کیفیت بالای کمربند و جاده اتخاذ خواهد کرد.
این تدابیر شامل میزبانی از یک مجمع ویژه برای ارتقا گفتگوی تمدنها با کشورهای شریک کمربند وجاده، راه اندازی «اتحادیه بینالمللی گرشگری شهرهای جاده ابریشم» و تداوم برنامه بورسیه جاده بریشم دولت چین است.
چین همچنین از ابتکاری برای تقویت پیوندهای مردم با مردم میان کشورهای کمربند و جاده رونمایی کرد و راه اندازی یک صندوق عمومی را اعلام نمود.
چین همچنین با در نظر داشتن تحقق مشترک ابتکار کمربند وجاده ساخت جامعهای با سرنوشت مشترک برای بشریت را مطرح ساخته و «ابتکار تمدن جهانی» را در جهت منافع توسعه تمدن جهانی معرفی کرده است.
«لوئیس رافائل گونزالز هرناندز» مدیر «مرکز تحلیل و مطالعات بینالمللی» دانشگاه «کارائیب» گفت: هیچ تمدنی بر دیگری برتری ندارد خواه از شرق باشد خواه از غرب.
وی افزود: پیام مهم تحقق مشترک همکاری کمربند و جاده این است که متوجه شویم تمام تمدنها میتوانند در تنوع زندگی و رشد کنند.