استانداردهای دوگانه آمریکا، دلیل ناامنی در خاورمیانه
پس از حمله ایران به اسراییل برای تلافی حمله اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در سوریه، مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه ۱۵ آوریل اعلام کرد که مجلس نمایندگان در این هفته درباره لایحه کمک به اسرائیل رای گیری خواهد کرد.
تحلیلگران خاطرنشان کردند، ایالات متحده از یک سو به نظر می رسد که در حال تلاش برای جلوگیری از تشدید اوضاع در خاورمیانه باشد، از سوی دیگر دست به پیشبرد کمک های نظامی به اسرائیل می زدند و کاملا چهره ریاکارانه خود را اشکار کرده است. وضعیت فعلی خاورمیانه ناشی از تأثیرات سرریز تشدید درگیری در غزه و تحریک و حمایت بی قید و شرط آمریکا از اسرائیل است.
در روز حمله ایران به اسرائیل، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تماس تلفنی داشت. رسانههای آمریکایی به نقل از مقامات ارشد آمریکایی گزارش دادند که بایدن در این تماس تلفنی به صراحت اعلام کرد که ایالات متحده در هیچ حملهای علیه ایران شرکت نخواهد کرد و تلاش کرد نتانیاهو را متقاعد کند که اقدامات تلافی جویانهای در مقیاس بزرگتر علیه ایران انجام ندهد.
در گزارش های بعدی، رسانه های آمریکایی نیز تلاش می کردند «تلاش های آمریکا برای جلوگیری از تشدید اوضاع در خاورمیانه» را منعکس کنند.
با این حال، واقعیت این است که از زمان آغاز دور جدید درگیری بین فلسطین و اسرائیل در اکتبر سال گذشته، ایالات متحده ضمن انتقال مقادیر زیادی از سلاح و مهمات به اسرائیل، بارها پیش نویس قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل درباره برقراری آتش بس بین فلسطین و اسراییل را وتو کرده است.
جامعه بین الملل کاملا با چهره ایالات متحده به عنوان یک ریاکار و همراه با استانداردهای دوگانه آشنا شده اند. گوستاوو پترو رئیس جمهور کلمبیا چندی پیش در شبکه اجتماعی گفت که حمایت آمریکا از عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه، خشم جهان را برانگیخته است.
پس از حمله اسرائیل به سفارت ایران در سوریه در اوایل ماه جاری، روسیه پیش نویس بیانیه ای درباره محکومیت حمله اسرائیل به ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل را تهیه کرد، اما به دلیل مانع تراشی کشورهای غربی از جمله آمریکا منتشر نشد. با این حال، پس از تلافی ایران علیه اسرائیل، آمریکا اعلام کرد که «شورای امنیت نمی تواند چشمان خود را بر اقدامات ایران ببندد».
سمیر عنبتاوی، تحلیلگر سیاسی فلسطین، گفت که ایالات متحده مدتهاست که بی قید و شرط از اسرائیل حمایت می کند، پس از حمله به سفارت ایران در سوریه، ایالات متحده از محکومیت آن خودداری کرد و از ایران خواست که خویشتنداری خود را حفظ کند. استانداردهای دوگانه ریاکارانه آمریکا دلیل مهمی از تشدید درگیری ها در خاورمیانه است.
از اکتبر سال گذشته به این طرف، عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه بیش از ۳۳هزار کشته و ۷۵ هزار زخمی را برجای گذاشته است. سمیر راغب، رئیس صندوق توسعه و تحقیقات استراتژیک عربی مصر خاطرنشان کرد که تلفات هنگفت ناشی از “سلاح ها و مهمات ارائه شده توسط ایالات متحده و حمایت غیراخلاقی ایالات متحده از اسراییل” بوده است.
طی مدت های طولانی، برای تحکیم هژمونی خود در خاورمیانه و با توجه به نیازهای سیاست داخلی، دولتهای ایالات متحده، اسرائیل را مهمترین متحد خود تلقی می کنند و بر «روابط ویژه» بین ایالات متحده و اسرائیل تأکید میکنند. لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواه ایالات متحده، زمانی اسرائیل را «چشم و گوش» ایالات متحده در خاورمیانه خواند.
مصطفی خلیل، تحلیلگر سیاسی عراق گفت: مواضع ناعادلانه ایالات متحده در قبال مسئله فلسطین و اسرائیل و سیاست های سلطه جویانه آن در منطقه، ریشه اصلی دور جدیدی از تنش ها در خاورمیانه است. ایالات متحده باید مواجهه از جایگاه هژمون را کنار گذاشته و مذاکرات صلح را برای پایان دادن به جنگ ترویج کند.