«نیروهای تولید جدید»؛ رمز حرکت باثبات چین در مسیر پیشرفت و توسعه
در رویداد «دو نشست» امسال چین که به سنت هر سال در نخستین روزهای ماه مارس برگزار شد، عبارت «نیروهای تولید جدید» یا «نیروهای تولیدی با کیفیت جدید» بیش از هر موضوع دیگری توجه کارشناسان و افکار عمومی داخلی و خارجی را به خود جلب کرد و میتوان گفت که به کلیدواژه «دو نشست» سال ۲۰۲۴ تبدیل شد.
دبیر کل شی جین پینگ که نخستین بار در جریان بازدید از مناطق شمال شرقی کشور این عبارت را مطرح کرده بود، هنگام حضور در نشست نمایندگان استان جیانگ سو برای بررسی گزارش کار دولت به مجلس نمایندگان خلق چین، درباره تعریف مفهوم نیروهای تولیدی با کیفیت جدید گفت: «به طور خلاصه، نیروهای تولید با کیفیت جدید آن دسته از نیروهای تولیدی هستند که نوآوری در آن نقش اصلی و هدایت کننده را ایفا میکند. درعین حال ویژگی کلیدی این نیروهای تولیدی، کیفیت بالا و ماهیت اصلی آنها، پیشرفته بودن است.» در عین حال، رئیس جمهوری خلق چین در سخنرانیهای دیگر خود بر این نکته تأکید داشته که منظور از نیروهای تولیدی با کیفیت جدید، رسیدن به یک سطح تولید پیشرفته و رها از الگوهای اقتصادی و مسیر توسعه تولید سنتی است که همراه با در بر گرفتن فناوری پیشرفته و بهرهوری و کیفیت بالا، با فلسفه جدید توسعه همخوانی داشته باشد که البته به معنی نادیده گرفتن و یا رها کردن صنایع سنتی نیز نخواهد بود. به گفته او برای رسیدن به این هدف باید از دست زدن به اقدامات جنون آمیز و ایجاد حبابهای کاذب جلوگیری کرد.
در ادامه تأکید بر توسعه این مفهوم، مقامهای دولتی، پژوهشگران و فعالان حوزه کسب و کار چین به تازگی در مجمع آسیایی بوآئو خاطرنشان کردند که نوآوریهای چین در زمینه توسعه سبز و فناوریهای دیجیتال تبدیل به نیروهای محرکه قوی برای تداوم تلاش در مسیر توسعه نیروهای تولیدی با کیفیت جدید و ترویج توسعه باکیفیت بالای کشور خواهند شد. در یکی از نشستهایی که در حاشیه مجمع آسیایی بوآئو در سال جاری برگزار شد، «سونگ های لیانگ» رئیس شرکت «مهندسی انرژی چین»، به عنوان یکی از ۵۰۰ شرکت برتر دنیا و از جمله شرکای قدیمی مجمع آسیایی بوآئو، از نوآوری به عنوان نیروی محرکه اصلی برای دستیابی به نیروهای تولیدی با کیفیت جدید و موتور توسعه باکیفیت بالای چین یاد کرد و گفت که این شرکت تنها در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۱۳ میلیارد یوان (حدود ۱.۸۳ میلیارد دلار) در زمینه تحقیق و توسعه درباره جدیدترین راههای تأمین انرژی، شبکه تولید و توزیع انرژی، انرژیهای جدید، ذخیره انرژی، انرژی هیدروژنی و شیرین کردن آب دریا و بسیاری زمینههای دیگر هزینه کرده است.
ظهور نیروهای تولیدی باکیفیت جدید در چین تنها به بخش صنعت محدود نمیشود و در حوزههای دیگر مانند فرهنگ و رسانه نیز این نیروها یکی پس از دیگری در حال نمایان شدند هستند. به عنوان مثال در حاشیه همین دوره از مجمع آسیایی بوآئو رادیو و تلویزیون مرکزی چین از جدیدترین آثار خود رونمایی کرد که با استفاده از انواع مختلف فناوریهای هوش مصنوعی خلق شده بودند. مجموعه سریال کوتاه-قسمت «افسانه چینی» شبکه سی جی تی ان و «آثار کلاسیک چین از دریچه هوش مصنوعی» از جمله این برنامهها بودند که به زبانهای مختلف برای حاضران در این نشست پخش شد و بسیار نیز مورد توجه آنان قرار گرفت.
سرمایهگذاریهای چین برای تحقیق و توسعه و نوآوری در صنایع مختلف بسیار ثمربخش بوده و پیشرفتهای امروز این کشور در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، خودروهای انرژی جدید و به ویژه فناوریهای مربوط به باتری این خودروها، شیوههای گوناگون بهرهگیری از فناوری هوش مصنوعی، توسعه فناوریهای ارتباطی ۵ جی و پس از آن ۶ جی، شیوههای نوین کشاورزی، بهرهگیری از صنایع ویژه مناطق مختلف برای افزایش درآمد مردم محلی، صنایع هوافضا، کشتیرانی، تجارت الکترونیک و بسیاری از بخشها و صنایع دیگر مورد توجه گسترده کشورهای سراسر جهان قرار گرفته و نشان از آن دارد که چین با رمز نیروهای تولیدی با کیفیت جدید همچنان به حرکت باثبات خود در مسیر پیشرفت و توسعه بلندمدت ادامه خواهد داد.