بشار اسد: چین کشوری بزرگ و متواضع است و سیاستهای عملگرایانه در پیش گرفته و هیچ وقت لاف نمی زند
«بشار الاسد» رئیس جمهور سوریه اخیرا برای شرکت در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی «هانگجو» به چین سفر کرد و دیداری تاریخی نیز با «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین داشت. سران دو کشور مشترکا ایجاد روابط مشارکت راهبردی چین-سوریه را اعلام کردند.
رئیس جمهور سوریه در مصاحبه اختصاصی با «رادیو و تلویزیون مرکزی چین» گفت که مردم چین بسیار میهنپرست هستند و به سرزمین مادری خود افتخار میکنند.
به عقیده آقای اسد چین کشوری بزرگ و متواضع است؛ چین سیاستهای عملگرایانه در پیش گرفته و هیچ وقت لاف نمی زند.
بخشی از مصاحبه بشار اسد با رادیو و تلویزیون مرکزی چین را در زیر میخوانید:
مجری: آخرین باری که شما و همسرتان به چین سفر کردید در سال ۲۰۰۴ بود. احساستان درباره سفر دوباره به چین چگونه بود؟ در عین حال بزرگترین تغییراتی که در چین حس کردید چه چیزهایی هستند؟
بشار اسد: چین دیگر آن کشوری که قبلا بود نیست. چین زمانی «کارخانه جهان» یا «کارخانه کالای جهان» نامیده میشد اما حالا میتوانیم بگوییم که چین «کارخانه نوآوری جهان» است. این یک بعد از ماجراست. از سوی دیگر همانطور که همه میدانیم مردم چین بسیار میهنپرست هستند و با تمام وجود به سرزمین مادری خود افتخار میکنند. این حس افتخار از مجموعه دستاوردهای توسعه که توسط کشور محقق شده، نشات میگیرد. آن چه میخواهم روی آن تاکید کنم این است که توسعه و تغییر مهم هستند اما چیزی که در چین دست نخورده باقی مانده بسیار بسیار گرانبهاتر است. به عبارت دیگر، با اینکه توسعه و تغییر برخی عوارض جانبی به همراه خواهند آورد اما فرهنگ چین تغییری نکرده و حسن هویت مردم در قبال کشور، جامعه، آداب و رسوم دست نخورده باقی مانده است. این بزرگترین موفقیت است.
مجری: در این سفر شما و همسرتان همچنین در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی شرکت کردید. وقتی هیات ورزشکاران چین وارد استادیوم شد، حسی سرزنده و هیجان انگیز وجود داشت و مردم با اشتیاق به خوشحالی میپرداختند. این به یکی از موضوعات پرطرفدار در شبکههای اجتماعی چین تبدیل شده است. شما و همسرتان این حس را در همان محل برگزاری افتتاحیه تجربه کردید. به مخاطبان و کاربران فضای مجازی چین چه چیزی میخواهید بگویید؟
بشار اسد: من این صحنه را به خوبی به خاطر دارم. یک لحظه تکاندهنده بود. حضار چینی برای هیات سوریه به شادی پرداختند و این اشتیاق به شکلی واضح از صمیم قلب بود. این نشان دهنده اشتیاق مردم چین بود. گاهی اوقات احساس میکنم فاصلههای دور احساسات میان مردم را از هم دور میکند. با این وجود این لحظه واقعا احساس نزدیکی مردم در سوریه را به من داد. میخواهم تاکید کنم که این اشتیاق حضار در مراسم افتتاحیه تکمیل کننده اشتیاق کاربران فضای مجازی بود. چین هم کشوری بزرگ و هم متواضع است.
مجری: در هانگجو دیداری تاریخی با رئیس جمهور شی داشتید و سران دو کشور مشترکا ایجاد روابط مشارکت راهبردی چین-سوریه را اعلام کردید. انتظار دارید همکاری بیشتر در چه حوزههای خاصی بین دو کشور اتفاق بیافتد؟
بشار اسد: امروز چین یک قدرت جهانی است و نقشی بسیار مهم در عرصه بینالملل ایفاء میکند. در خصوص بحث مشارکتها، چین بر نوع جدیدی از روابط بینالملل و کنار گذاشتن هژمونی تاکید دارد. سوریه کشوری کوچک است و نیاز فوری به برقراری مشارکتهای راهبردی و حضور در امور بینالمللی دارد. خواه این حضور در شورای امنیت سازمان ملل باشد یا دیگر صحنههای بینالمللی، چین از لحاظ سیاسی در کنار سوریه ایستاده و موضع مرتبط چین بسیار روشن است. تحت شرایط کنونی بینالملل، دو کشور باید گفتگوهای گستردهتری داشته باشند. وضعیت کنونی اقتصاد در سوریه بسیار جدی است و اقدامات کشورهای غربی باعث گرسنگی مردم سوریه شده است. چین کمکهای بشردوستانه برای سوریه ارسال کرده تا به مردم سوریه برای کاهش درد و رنجشان کمک کند.
مجری: بهار امسال یک «موج آشتی» در خاورمیانه به راه افتاد. علاوه بر بازگشت سوریه به «اتحادیه عرب»، عربستان سعودی و ایران با میانجیگری فعال چین احیای روابط دیپلماتیک خود را اعلام کردند. نقش چین در ترویج صلح و ثبات در منطقه را چگونه ارزیابی میکنید؟
بشار اسد: دوستی دوباره سعودی-ایرانی یک دستاورد عظیم و بسیار غیرمنتظره است. این یک شگفتانه خارق العاده بود. درگیری میان عربستان سعودی و ایران در منطقه بیش از ۴۰ سال به طول انجامیده است. این پیامد عادی مدل دیپلماتیک غربی به ویژه مدل دیپلماتیک آمریکایی است. ایالات متحده مشکلات را در میان کشورهای مختلف ایجاد میکند و سپس از این کشورها برای منافع شخصی خود باج میگیرد. چه کسی این بها را میپردازد؟ قطعا این کشورها و مناطقی که این کشورها در آن واقع شدهاند. نقش این حرکت محدود به آشتی میان عربستان سعودی و ایران نیست. این به همان سادگی دست دادن دو مخالف و آشتی کردن نیست. نه! این امر در واقع به ثبات وضعیت منطقهای مرتبط است به گونهای که تاثیری مثبت بر تمام کشورهایی منطقه خاورمیانه ما دارد. ما بهای دههها درگیری عربستان و ایران را پرداختهایم. امروز نهایتا احساس راحتی میکنیم. از یک سو چین آشتی سعودی-ایرانی را اعلام کرد که به معنای آن است که چین سیاستهای عملگرانه اتخاذ میکند که فقط حرفهای توخالی نمیزند و پروپاگاندای پوچ مثل غرب به راه نمیاندازد. در عوض، این کشور اقدامات سیاسی واقعی به کار میبندد و به نتیجه دست مییابد.
مجری: کشور شما طی سالهای گذشته لحظات مرگ و زندگی را تجربه کرده است و شما شخصا لحظات ناراحت کننده و غم انگیز عمیقی را تجربه کردهاید. از رسیدن به مقام ریاست جمهوری در سن ۳۴ سالگی، بزرگترین حمایت روحی که در این مسیر داشتید چه بوده است؟
بشار اسد: بزرگترین حمایت روحی این است که وقتی کشورهای ثروتمند و قدرتمند در جهان علیه شما هستند، مردم شما از شما حمایت کنند. اگر حمایت مردم را نداشته باشید و با چنین شرایط (خارجی) مواجه باشید، توان ادامه مبارزه در جنگ نخواهید داشت. خواه درگیری نظامی باشد یا فشار اقتصادی که ما امروز با آن دست و پنجه نرم میکنیم. این در سطح سیاسی است. ثانیا در سطح شخصی، که سطح خانواده است، خانواده ما بسیار به کشور وفادار هستند و مصمم به فائق آمدن بر تمامی دشواریها. این چیزی است که در این مسیر طولانی به من انگیزه بخشیده است.