افزایش صندوقهای سرمایهگذاری خارجی در چین به موازات درخشش چشماندازهای بازار این کشور
کارشناسان صنعتی روز جمعه گفتند، تعداد صندوقهای سرمایهگذاری مشترک با تملک کاملا خارجی در چین طی سال جاری میلادی بیش از دو برابر شده و به ۹ عدد رسیده که نشاندهنده این است که دومین بازار بزرگ مدیریت دارایی جهان همچنان یک مقصد اولویتدار برای مدیران داراییهای جهانی محسوب میشود.
به باور این کارشناسان، اینکه تعداد صندوقهای خارجی در چین با وجود سازوکاروهای عملیاتی اخیر برخی موسسات مالی در حال افزایش است نشان میدهد که بازار سرمایه چین فرصتهای طولانیمدت «غیر قابل چشمپوشی» را فراهم کرده است.
جدیدترین صندوق سرمایهگذاری مشترکی که وارد بازار چین شده «سرمایهگذاران جهانی آلیانز» نام دارد که در ماه آگوست مجوز تاسیس یک شرکت مدیریتی صندوق خارجی را در چین دریافت کرد. همچنین «شرکت مدیریت صندوق شرودر (چین)» نیز فعالیتهای خود را در ماه ژوئن در چین آغاز نمود.
ضمنا شرکت «بلکراک» نیز اولین شرکت مدیریت دارایی جهانی است که یک شرکت فرعی مدیریت صندوق سرمایهگذاری مشترک کاملا خارجی را در چین پس از آنکه این کشور سقف مالکیت خارجی در این بخش را در سال ۲۰۲۰ برداشت، تاسیس نمود و به این ترتیب سرمایه ثبتشده در صندوق سرمایهگذاری مشترک چینی خود از ۳۰۰ میلیون یوان (۴۰.۸۷ میلیون دلار) به یک میلیارد یوان در ماه جولای افزایش داد.
«مورگان استنلی»، «فیدلیتی اینترنشنال» و «نئوبرگر برمن» نیز سرمایه ثبتشده صندوق سرمایهگذاری مشترکشان را در چین طی سال جاری به ترتیب به ۳۵۰، ۳۰ و ۴۹ میلیون یوان افزایش دادند.
به عقیده کارشناسان این اعداد و ارقام به رفع نگرانیها در این خصوص که چین در حال از دست دادن جذابیت خود برای مدیران داراییهای جهانی است، کمک میکند.
جرقه این نگرانیها از تصمیم اخیر بلکراک برای پایان دادن به فعالیت یک صندوق فراساحلی چینی و تعطیلی دفتر صندوق سرمایه نروژی در شانگهای زده شد.
بلکراک ۳۱ آگوست تصمیم خود برای پایان دادن به «Flexible Equity Fund» (یک صندوق فراساحلی چینی با ارزش دارایی خالص ۲۱.۴ میلیون دلار) اعلام داشت. بلکراک با اشاره به اینکه ارزش دارایی این صندوق نسبتا کم است، روز پنجشنبه اعلام کرد که انحلال این صندوق بخشی از «عملیات روتین مدیریت صندوق» محسوب میشود.
این غول مدیریت دارایی گزارشهای رسانهای مبنی بر خروجش از چین را تکذیب کرد و در پاسخ اعلام کرد: تعهد ما به بازار چین استوار باقی میماند.
در عین حال خبرگزاری «بلومبرگ» روز پنجشنبه گزارش داد «بانک نروژی مدیریت سرمایهگذاری نورگس» شروع به پایان دادن به فعالیت دفتر خود در شانگهای کرده چرا که دفتر سنگاپور آن در حال حاضر عملیات تجاری آسیای آن را تحت پوشش قرار میدهد.
این اقدام به معنای این نیست که این صندوق سرمایه نروژی سرمایهگذاریهای خود در چین را متوقف خواهد کرد چرا که تاکید کرد اقدام مذکور به راهبرد سرمایهگذاری آن در چین تاثیری نخواهد گذاشت.
«جوئو مائوها» تحلیلگر «چاینا اوربرایت بنک» گفت دو نمونه فوق ممکن است یک تاثیر نادرست در بازار سرمایه گذاشته باشد به این معنا که نوسانات قابل توجه بازار سرمایه در سالهای اخیر این امر را القاء کرده که «یک عدم تطابق میان بازگشت سود و هزینهها» در عملیات برخی موسسات مالی خارجی داشته و آنها را به انجام تعدیلات عملیاتی واداشته است.
وی افزود: اما روند صندوقهای دارایی جهانی که به سرمایهگذاری خود در بازار چین به منظور بهره بردن از ظرفیت رشد صنعت دارایی چین افزودهاند، همچنان دست نخورده و باقی مانده چرا که جمعیت بیش از ۴۰۰ میلیون نفری با در آمد متوسط این کشور تقاضای چشمگیری برای محصولات مدیریت سرمایه محسوب میشود.
«یان شیائوچینگ» مدیرکل شرکت «مدیریت صندوق لوبومای (چین)» (شرکت زیرمجموعه نئوبرگر برمان در چین) گفت این شرکت به بازار چین اعتماد راهبردی و قاطع دارد.
وی افزود: چین دومین اقتصاد بزرگ جهان است و جذابیت سرمایهگذاری طولانیمدت بازار سرمایه این کشور غیر قابل چشمپوشی است.
«یانگ هایپینگ» پژوهشگر «دانشگاه مرکزی موسسه مالی و اقتصادی اوراق بهادار و معاملات سلف» گفت با وجود هشدارهای موجود، بازار سرمایه چین تحت فشارهای چندگانه است؛ بنا بر این، تلاشهای نظاممند برای ارتقاء توسعه بازار سالمتر و تقویت اعتماد سرمایهگذاران خارجی، ضروری است.
یک صندوق سرمایهگذاری مشترک یک نهاد مالی است که به سرمایهگذاران پیشنهاد ارائه میدهد، پول را از آنها جمعآوری میکند و در اوراق بهادار مانند بورس، سهام، ابزارهای بازار مالی و دیگر داراییها سرمایهگذاری میکند. یک مدیر یا شرکت صندوق سرمایهگذاری مشترک، داراییهای پورتفوی یک صندوق را مدیریت میکند.