گفت‌وگو و فراگیری متقابل، ضرورتی حیاتی برای تمدن بشری 

در مواجهه با تنش‌ ئ چالش‌های روزافزون جهانی، کنفرانس دو روزه گفت‌وگوی تمدن‌های جهانی (روزهای ۱۰ و ۱۱ ژوئیه) که اخیراً در پکن به کار خود پایان داد، بر ضرورت فوری به گفت‌وگو و یادگیری متقابل بیشتر بین تمدن‌ها تأکید کرد و خواستار فراگیری، برابری و همکاری برای گسترش صلح و توسعه مشترک شد.

تاریخ ثابت کرده است که پیشرفت انسان ها بدون تبادل و یادگیری متقابل بین تمدن‌ها امکان‌پذیر نیست. در حالی که جهان با شرایط  پیچیده روبرو است و تحولات و تغییرات به سرعت در حال رخ دادن هستند، در چنین شرایطی ، بشریت در یک نقطه عطف جدید قرار دارد و نیاز فوری به بهره گیری از گفت‌وگوی بین تمدن‌ها برای غلبه بر موانع و یادگیری متقابل برای جلوگیری از درگیری‌ها دارد.

تبادل و یادگیری متقابل بین تمدن‌ها به عنوان پل ها و پیوندهای صلح عمل می‌کنند. اگرچه انسان‌ها ممکن است در رنگ پوست و زبان متفاوت باشند و تمدن‌ها ممکن است در سبک و فرم متفاوت باشند، اما هیچ تمدنی برتر از دیگری نیست. در گذشته، تاریخ بارها و بارها ثابت کرده است که تاکید بر تفاوت‌های بین تمدن‌ها یا تلاش برای تحمیل ارزش‌ها با زور، تنها به سوءتفاهم، درگیری و صدمه زدن به صلح جهانی منجر می‌شود. مادامی که روحیه فراگیری حفظ شود، “برخورد و تنش میان تمدن‌ها” وجود نخواهد داشت و هماهنگی بین تمدن‌ها قابل دستیابی است.

در حال حاضر، جهان به شدت تشنه صلح و امنیت است، چرا که تفکر جنگ سرد و سلطه جویی در حال افزایش است و درگیری‌های منطقه‌ای همچنان درحال ظهور هستند. جامعه بین‌المللی باید به شدت ایده‌های “ایجاد شکاف میان تمدن ها”، “تنش میان تمدن‌ها” و “برتری تمدنی” را رد کند. تنها با پذیرش برابری و احترام متقابل و ترویج گفت‌وگوی بین تمدن‌ها است که جهان می‌تواند پیش‌داوری را از بین ببرد، اعتماد متقابل را ایجاد کند و امنیت جمعی را تضمین نماید.

جهان امروز هم پر از فرصت‌ها و هم چالش‌ها است. از یک سو، بشریت در حوزه‌هایی مانند اقتصاد، علم و فرهنگ پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. از سوی دیگر، مشکلاتی مانند بهبود کند جهانی و تغییرات آب‌وهوایی همچنان بر همه تأثیر می‌گذارد. برای مقابله با این چالش‌ها، جهان نه تنها به قدرت اقتصادی و فناوری، بلکه به قدرت فرهنگ و تمدن نیاز دارد.

تبادل برابر و یادگیری متقابل بین تمدن‌های مختلف می‌تواند راهنمای معنوی برای حل مشکلات جهانی و ترویج توسعه مشترک ارائه دهد. گفت‌وگوی بین تمدن‌ها به گرد هم آوردن مردم، جمع‌آوری خرد و قدرت از فرهنگ‌های مختلف، بهبود درک ما از جهان و افزایش توانایی ما برای پاسخگویی به چالش‌ها کمک می‌کند.

چین همواره یک پیشگام فعال در چنین تبادلاتی بوده است. چین از دیدگاه برابری، یادگیری متقابل، گفت‌وگو و فراگیری بین تمدن‌ها دفاع می‌کند و گزینه‌های بیشتری برای کمک به حل چالش‌ها در توسعه تمدنی ارائه می‌دهد. از پیشنهاد ابتکار تمدن جهانی تا تلاش برای تصویب قطعنامه سازمان ملل برای تعیین روز بین‌المللی گفت‌وگوی تمدن‌ها، ایده‌ها و مشارکت‌های چین به پیشرفت گفت‌وگوی جهانی و پیشرفت بشری کمک می‌کنند.

چین همچنین به شعارهایی که می دهد و تبلیغاتی که انجام می دهد، کاملا عمل می‌نماید. چین میزبان رویدادهایی مانند کنفرانس گفت‌وگوی تمدن‌های آسیایی و نشست سطح بالای حزب کمونیست چین با احزاب سیاسی جهان بوده است تا بسترهایی برای تبادل ایجاد کند. چین دسترسی بدون ویزا را برای ترویج تجربیات فرهنگی و ارتباطات مردم با مردم گسترش داده و برنامه‌هایی مانند سال‌های گردشگری، جشنواره‌های فرهنگی و جشنواره‌های هنری جوانان را سازماندهی کرده است.

امید است که جامعه بین‌المللی از این کنفرانس بین المللی گفت و گو تمدنها که به میزبانی پکن برگزار شد، به عنوان فرصتی استفاده کند تا به ترویج گفت‌وگو در سطوح و حوزه‌های مختلف ادامه دهد، محتوای تبادلات را غنی سازد، کانال‌های همکاری را گسترش دهد، ایجاد یک شبکه جهانی برای گفت‌وگوی تمدن‌ها را بررسی کند و محرک جدیدی برای پیشرفت تمدنی ایجاد نماید تا به طور مشترک به فصلی جدید در تمدن بشری کمک کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا