نظرسنجی سیجیتیان: ارتقای همکاریهای چین-آسیای مرکزی به نسخه ۲.۰ و تزریق ثبات بیشتر به جهان پرتلاطم
به مناسبت برگزاری دومین نشست سران چین-آسیای مرکزی، نتیجه نظرسنجی سیجیتیان متعلق به رادیو و تلویزیون مرکزی چین (CMG) از مخاطبان جهانی نشان میدهد که دستاوردهای همکاری سطح بالا بین چین و پنج کشور آسیای مرکزی، تجلی واقعی «جامعه بشری با سرنوشت مشترک» بوده و ثبات پایدار را به جامعه بینالمللی پرتلاطم تزریق میکند.
از زمان برگزاری نخستین نشست سران چین-آسیای مرکزی، همکاریهای بین چین و پنج کشور آسیای مرکزی در تمامی حوزهها وارد «مسیر سریع» شده است. در این نظرسنجی، ۹۰.۴ درصد از پاسخدهندگان باور دارند سازوکار ملاقات سران چین و آسیای مرکزی نقش هدایتکننده مهمی ایفا کرده است. همچنین ۹۲ درصد معتقدند قرار دادن آسیای مرکزی در اولویت دیپلماسی همسایگی چین، فرصتهای بیشتری برای توسعه، تحول و افزایش نفوذ منطقهای این کشورها فراهم کرده است.
در شرایطی که نظم ژئوپلیتیکی اوراسیا بهسرعت در حال تغییر است، ۸۸.۱ درصد از شرکتکنندگان بر این باورند که ساخت جامعهای با سرنوشت مشترک میان چین و آسیای مرکزی، نقش مهمی در تقویت توان راهبردی کشورهای آسیای مرکزی و ثبات ژئوپلیتیکی منطقه دارد.
بر اساس آمار منتشر شده توسط اداره کل گمرک چین، حجم کل مبادلات تجاری چین با کشورهای آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۴ به رکورد تاریخی ۹۴.۸ میلیارد دلار رسید که افزایشی ۵.۴ میلیارد دلاری نسبت به سال ۲۰۲۳ را نشان میدهد. محصولاتی مانند لوازم خانگی، کالاهای مصرفی روزمره و خودروهای برقی چین به طور پیوسته وارد بازارهای آسیای مرکزی میشوند، در حالی که محصولاتی مانند پنبه، گوشت گاو و گوسفند آسیای مرکزی نیز به زندگی روزمره مردم چین راه یافتهاند.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد ۹۲.۳درصد از پاسخدهندگان معتقدند که در شرایطی که جهانی شدن اقتصاد با چالشهایی مواجه شده، تنوع بخشیدن به همکاریهای اقتصادی و تجاری بین چین و پنج کشور آسیای مرکزی میتواند به طور مؤثری با عدم قطعیتهای محیط خارجی مقابله کند. ۸۸.۵درصد از شرکتکنندگان هم بر این باورند که چین و کشورهای آسیای مرکزی در زمینههایی مانند اقتصاد سبز و تحول دیجیتال به نتایج چشمگیری دست یافتهاند و آینده همکاری اقتصادی و تجاری طرفین بسیار روشن است. ۹۴.۲ درصد از پاسخدهندگان اظهار داشتند که همکاری در زمینه حمل و نقل و شبکههای لجستیک میتواند به نقطه برجسته جدیدی در همکاریهای چین با کشورهای آسیای مرکزی تبدیل شود.
رئیس جمهور «شی جینپینگ» در سال ۲۰۱۳، برای اولین بار در آسیای مرکزی ساخت مشترک «کمربند اقتصادی جاده ابریشم» را مطرح کرد. چین همواره کشورهای آسیای مرکزی را به عنوان شرکای مهم در ساخت «ابتکار کمربند و جاده» (BRI) در نظر گرفته و دو طرف به دستاوردهای چشمگیر در زمینههای همکاری اقتصادی و تجاری، اقتصاد دیجیتال و اتصال زیرساختی دست یافتهاند.
در این رابطه، ۹۲.۴ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی معتقدند BRIبه یک کالای عمومی بینالمللی مهم برای تحقق همکاریهای سطح بالا بین چین و کشورهای آسیای مرکزی تبدیل شده است.از سوی دیگر، با توجه به وضعیت امنیتی پیچیده و متغیر آسیای مرکزی، چین و کشورهای این منطقه در مبارزه با «نیروهای سهگانه» و همکاریهای مبارزه با مواد مخدر به نتایج قابل توجهی دست یافتهاند که ۸۷.۵ درصد از پاسخدهندگان این موفقیتها را تأیید کردهاند.همچنین ۸۲.۷ درصد از شرکتکنندگان بر این باورند که نقش «سازمان همکاری شانگهای» (SCO) در تقویت همکاریهای چین و کشورهای آسیای مرکزی در زمینههای مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و جرایم سازمانیافته به تدریج در حال افزایش است.
بر اساس این نظرسنجی، ۹۰ درصد از شرکتکنندگان معتقدند که سازوکار چین و آسیای مرکزی نه ابزاری برای رقابت یا بازی سیاسی، بلکه سازوکاری برای تامین ثبات و توسعه مشترک و همکاری آیندهنگرانه دو طرف است. ۸۸.۲ درصد از پاسخدهندگان همکاری چین و آسیای مرکزی را الگوی نوین در روابط بینالمللی توصیف کردند. ۹۱.۲ درصد پاسخدهندگان تأکید داشتند که همکاری مبتنی بر احترام متقابل، برابری و منافع دوجانبه بین چین و کشورهای آسیای مرکزی، تجلی عینی مفهوم «جامعه بشری با سرنوشت مشترک» است.
این نظرسنجی از طریق پلتفرمهای انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی، عربی و روسی شبکه سیجیتیان منتشر شد و طی ۲۴ ساعت، ۲۰۵۹ نفر از کاربران خارج از کشور در آن شرکتو دیدگاههای خود را بیان کردند.